Se împlinesc astăzi 20 de ani de când România face parte din NATO. Ţara noastră a primit invitaţia de a deschide negocierile de aderare la Alianţa Nord-Atlantică în 2002, iar la 29 martie 2004, România a aderat oficial la NATO, prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii.
Iar în data de 2 aprilie 2004, drapelul României a fost arborat oficial la sediul NATO din Bruxelles. Invitatul “Apelului Matinal” de astăzi este Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO. Bună dimineaţa!
Bună dimineaţa!
Mulţumim că aţi acceptat invitaţia noastră. În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, practic, ce înseamnă pentru România această prezenţă în Alianţă?
2 aprilie este, pentru mine personal, cred că şi pentru toţi românii, o dată formidabilă. Am fost acolo de faţă, ca ministrul de externe, am lăcrimat un pic. Ani şi ani de muncă se încununau, pe 2 aprilie, văzând steagul ţării mele ridicându-se pe catargul sediului vechi de la NATO, chiar peste bulevardul unde acum avem un sediu mult mai modern şi mult mai amplu, pentru că sunt şi foarte mulţi noi aliaţi. Semnificaţia este absolut istorică şi cred că nu am fi avut nevoie să vedem războiul din Ucraina început şi continuat de Rusia, Orientul Mijlociu, într-o situaţie foarte, foarte delicată, la nivel global tensiuni, crize de toate felurile, de la pandemie la crize financiare, de la atacuri cibernetice la confruntare geopolitică. Deci este, dacă vreţi, pentru prima dată în istoria naţiunii române, zbuciumată, într-o geografie foarte expusă, cu mari puteri, sau puteri regionale încercând să ne afecteze securitatea naţională, pentru prima dată în istoria naţiunii avem securitatea acoperită, protejată de cea mai puternică alianţă din lume, din istorie. Cred că din punct de vedere istoric, am făcut o comparaţie, poate forţată, cred că strategic vorbind, este un moment similar, sau poate simetric, cu Marea Unire. Atunci am reuşit să îndeplinim visul nostru naţional, să fim cu toţii într-o singură ţară. Acum suntem într-o situaţie în care avem, pentru multe decenii şi, sper eu, secole, securitatea şi pacea asigurate pentru poporul român. Un moment absolut colosal.
Iar diplomaţia este cuvântul cheie pentru stabilitate. Au fost situaţii în care NATO ar fi putut invoca o serie de articole, articolele 4 şi 5, mai ales ultimul, care înseamnă apărare colectivă. Când şi cum ar putea fi invocate?
Copyright © 2023. Mircea Geoana. Toate drepturile rezervate.
Acest site folosește tehnologii de tip cookie. Pentru o mai bună experiență pe site, vă îndemnăm să acceptați utilizarea lor.