Comunicat SGA NATO Mircea Geoanā la Universitatea de Stat a Moldovei

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, s-a întâlnit vineri, 15 septembrie 2023, la Chișinău, cu studenții și profesorii Facultății Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative (FRIȘPA) din cadrul Universității de Stat din Moldova. 

„Am avut privilegiul să mă întâlnesc cu liderii dumneavoastră, cu doamna Președinte Maia Sandu, cu Premierul Dorin Recean, cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, cu mulți miniștri din guvernul dumneavoastră și vreau să spun că sunt plăcut impresionat de calitatea și de direcția pro-europeană pe care Republica Moldova o are în această perioadă. Sunt aici ca să încurajez această direcție și vă spun asta și din funcția mea oficială la NATO, dar și în calitatea mea de lider, în România și la nivel internațional, pentru multe decenii deja. Locul Republicii Moldova este cu noi în familia democrațiilor europene”, le-a spus Mircea Geoană celor prezenți.

Înaltul oficial al Alianței a subliniat că  „o șansă ca aceasta apare odată la câteva decenii”.

„Nu vreau să vin aici și să vă dau o imagine roz despre viitor, pentru că va fi greu, La destrămarea U.R.S.S.,  țările baltice – și ele parte a fostului imperiu sovietic -, au ales în mod decisiv calea europeană și euroatlantică și iată unde sunt. Iată unde sunt. Acolo, poate, trebuie și va fi și în Republica Moldova. O țară care își depășește dificultățile, care își găsește energia, entuziasmul. Lucrăm cu toții pentru ca viitorul vostru și al copiilor voștri, și al nepoților voștri, să fie unul frumos. Va fi unul luminos și veți fi prima generație cu adevărat europeană a Republicii Moldova. Voi sunteți cetățeni europeni deja și vom lucra împreună cu Uniunea Europeană, cu țările din NATO, cu democrațiile din toată lumea, pentru a vedea că această șansă istorică este fructificată de către voi”, a punctat Mircea Geoană.

Secretarul General Adjunct al NATO a apreciat că „nu există o variantă mai bună pentru cei tineri și pentru bătrânii Republicii Moldova decât în Europa”, indiferent unde se află aceștia „pe spectrul etnic, politic sau ideologic”.

„ Le spun și celor care nu sunt vorbitori de limbă română, care acasă vorbesc rusă sau altceva, celor care nu au aceeași preferință politică cu cei care sunt la putere astăzi în Chișinău: dacă este să te uiți cu luciditate, cu pragmatism și cu interes față de familia ta, față de slujba ta, față de prosperitatea ta, față de libertatea ta, ce ai alege? Să trăiești în Europa, în Uniunea Europeană, sau să trăiești într-un regim autoritar în care cel care are o opinie diferită dispare în Siberia pentru zeci de ani de pușcărie nevinovat ?”, a adăugat Mircea Geoană. 

Pentru mai multe informații accesați Twitter, Facebook, Youtube și LinkedIn.

Accessibility Toolbar

Scroll to Top