„Anul acesta, NATO va marca aniversări importante atât pentru Dialogul Mediteranean, cât și pentru Inițiativa de Cooperare de la Istanbul – platforme prin care Alianța a creat parteneriate cu Algeria, Bahrain, Egipt, Israel, Iordania, Kuweit, Mauritania, Maroc, Qatar, Tunisia și Emiratele Arabe Unite.
Timp de decenii, am lucrat împreună pentru interesele comune de securitate care afectează zona euroatlantică, Mediterana, regiunea Golfului și dincolo de aceasta.
Cooperarea noastră de-a lungul anilor a fost benefică pentru toți – în domenii precum armele de calibru mic și armamentul ușor, combaterea dispozitivelor explozive improvizate, gestionarea crizelor, combaterea terorismului, pregătirea civilă, reziliența și agenda „Femeile, pacea și securitatea”.
NATO a contribuit cu expertiză valoroasă în sectorul apărării și securității, inclusiv cu experiență în domeniul instruirii și educației militare, precum și în consolidarea interoperabilității forțelor militare. La rândul lor, națiunile partenere au contribuit la îmbunătățirea înțelegerii noastre cu privire la provocările regionale în materie de securitate.
Trăim într-o lume mai periculoasă și mai competitivă, în care securitatea este din ce în ce mai globală, nu doar regională. Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei este un exemplu în acest sens – provocând daune incalculabile Ucrainei și creând cea mai mare criză a refugiaților din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial -, crescând în același timp prețurile la alimente și mărfuri și făcând lumea un loc mai periculos.
Conflictele persistente și instabilitatea din Orientul Mijlociu, Africa de Nord și regiunile Sahel sunt, de asemenea, foarte îngrijorătoare. În timp ce NATO nu joacă un rol în conflictul din Gaza, aliații individuali ai NATO lucrează neobosit pentru a obține o încetare a focului și pentru a furniza ajutor umanitar.
Acum ne confruntăm cu toții cu perspectiva ca războiul din Gaza să se transforme într-un conflict regional mai amplu. Iranul și sateliții săi sunt o sursă permanentă de instabilitate regională și reprezintă un risc serios pentru aliații NATO din Irak și pentru securitatea maritimă în Marea Roșie.
Prezența crescândă a Rusiei și a Chinei în Orientul Mijlociu și în Africa de Nord nu este de bun augur pentru securitatea regiunii. Moscova promovează opinii anti-occidentale și anti-NATO, folosind mercenari pentru a alimenta tulburările și consolidându-și legăturile cu Iranul. Teheranul furnizează arme pentru a ajuta la întărirea poziției Moscovei în Ucraina. La rândul său, Beijingul își sporește influența economică în Africa, își extinde prezența militară și achiziționează infrastructuri critice pentru a-și spori controlul asupra regiunii.
Provocările globale necesită soluții globale. Acesta este motivul pentru care NATO adoptă o abordare globală și colaborează mai strâns cu partenerii din întreaga lume, inclusiv în Orientul Mijlociu și Africa de Nord.
Există multe elemente pe care ne putem baza. NATO este prezentă în Irak din 2018, cu misiunea de a-i sprijini pe irakieni în consolidarea forțelor și instituțiilor lor de securitate. NATO este prezentă și în Kuweit, unde avem un centru regional care aduce mai aproape aliații NATO și țările din Golf. Lucrăm în prezent la înființarea unui birou de legătură NATO în Iordania.
Odată cu cea de-a 30-a aniversare a Dialogului Mediteranean și cea de-a 20-a aniversare a Inițiativei de Cooperare de la Istanbul, dorim să ne dublăm eforturile pentru a construi împreună o lume mai bună, mai puternică și mai sigură.
Privind în viitor, dorim să creștem și mai mult angajamentul NATO în Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Căutăm oportunități pentru mai mult dialog și o cooperare mai strânsă cu națiunile, organizațiile internaționale și alți actori relevanți. Contraterorismul, securitatea maritimă, schimbările climatice, securitatea cibernetică și deminarea sunt câteva dintre domeniile practice în care putem și trebuie să facem mai mult și mai bine împreună.
La Summitul NATO de la Washington din iulie, liderii Alianței vor conveni asupra unor recomandări concrete pentru a consolida oferta noastră de securitate pentru parteneri. Acest lucru contează pentru securitatea noastră comună – acum și în viitor.”
Articol preluat și tradus de AICI.
Copyright © 2023. Mircea Geoana. Toate drepturile rezervate.
Acest site folosește tehnologii de tip cookie. Pentru o mai bună experiență pe site, vă îndemnăm să acceptați utilizarea lor.