NATO trebuie să inoveze mai mult și mai rapid

După ce a lucrat pentru a atinge interoperabilitatea între armatele naționale, Alianța trebuie acum să facă același lucru cu sectorul privat.

De Mircea Geoană, fost secretar general adjunct al NATO.

Amenințat de valorile care stau la baza alianței NATO și care sunt împărtășite de Ucraina și de multe alte țări din întreaga lume, Kremlinul a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei în februarie 2022, cu intenția de a șterge țara de pe hartă, de a zdrobi libertatea și de a slăbi democrația.

În acest sens, Rusia primește un sprijin semnificativ, inclusiv tehnologie avansată. din partea prietenilor săi autoritari, cu precădere China, Iranul și Coreea de Nord.

Nu doar supraviețuirea Ucrainei, ci și securitatea Europei este în joc. Pe câmpul de luptă din Ucraina se dă și o luptă globală, iar tehnologiile inovatoare sunt lansate cu o viteză fără precedent.

Timp de secole, securitatea în societățile democratice occidentale a fost legată de capacitatea lor de a inova. De la arc și săgeată, la tancuri de luptă și de la grenade de mână la rachete hipersonice, noile invenții militare nu numai că au schimbat modul în care luptăm și câștigăm războaie. De asemenea, ele au stat la baza capacității noastre de a forma societăți de succes și reziliente. Acum, cu o revoluție tehnologică masivă în desfășurare, care a văzut apariția inteligenței artificiale, a sistemelor autonome și a tehnologiilor cuantice, nu este suficient doar să fim capabili să inovăm. Trebuie să rămânem în prima linie a inovării. Conducând inovarea, putem continua să modelăm mediul nostru de securitate. Dacă nu o facem noi, o vor face alții.

Țările NATO, și în special Statele Unite, au avut mult timp întâietate tehnologică. Dar acestea sunt provocate. China nu numai că dezvoltă rapid tehnologii, dar și conectează noile tehnologii între ele, multiplicând impactul lor potențial perturbator asupra societăților noastre, economiilor noastre și securității noastre. Semiconductorii din China sunt o componentă esențială a telefoanelor și computerelor pe care le folosim în fiecare zi, dar și a sistemelor și capacităților militare de vârf pe care ne bazăm pentru securitatea noastră. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei pune în lumină viteza incredibilă a inovării. Ucrainenii inovează rapid, dar nu suficient de rapid. În doar câteva săptămâni, rușii au reușit să neutralizeze software-ul inovator pe care ucrainenii l-au introdus în drone.

Pentru a-și menține în siguranță miliardul de cetățeni, NATO trebuie să se asigure că depășește orice concurent strategic și potențial adversar. Acesta este motivul pentru care ne dublăm eforturile de accelerare a inovării tehnologice în domeniul securității și al apărării. Acest lucru nu îl face NATO de unul singur, ci împreună cu motoarele inovării din sectorul privat. În prezent, acestea produc 90 % din tehnologiile cu dublă utilizare utilizate pentru apărarea și securitatea noastră. Sectorul privat este un partener indispensabil.

Atunci când mi-am preluat funcția de secretar general adjunct al NATO în 2019, secretarul general Jens Stoltenberg mi-a cerut să fiu campionul inovării pentru NATO. Una dintre primele mele sarcini a fost să contribui la înființarea Comitetului pentru inovare al NATO. În calitate de președinte al acestuia, am prioritizat inovarea în cadrul alianței și, ca urmare, NATO și-a accelerat semnificativ transformarea tehnologică. La Summit-ul de la Bruxelles din 2021 și ulterior, liderii NATO au lansat două inițiative revoluționare pentru a strânge legăturile dintre NATO și ecosistemul inovării cu dublă utilizare. Una a fost Acceleratorul de inovare în domeniul apărării pentru Atlanticul de Nord, care reunește inovatori din întreaga alianță pentru a coopera în domeniul tehnologiilor critice. Celălalt a fost Fondul de inovare al NATO, un fond de capital de risc în valoare de 1 miliard de euro care oferă investiții strategice în întreprinderile nou-înființate care dezvoltă tehnologii în domenii esențiale pentru securitatea aliată. De asemenea, NATO a stabilit deja un dialog regulat la nivel înalt cu liderii din sectorul privat, inclusiv cu companii precum Google, Microsoft și Amazon Web Services. Mai recent, NATO a înființat o comunitate cuantică transatlantică pentru a asigura un ecosistem cuantic sigur, rezilient și competitiv și a lansat o platformă spațială comercială (SPACENET) pentru a promova cooperarea cu industriile spațiale comerciale. Alianța a parcurs un drum lung. Cu toate acestea, momentul epocal cu care ne confruntăm necesită ajustări și mai mari și mai îndrăznețe.

NATO trebuie să inoveze mai mult și mai rapid. Mai presus de toate, trebuie să îndrăznim să inovăm diferit. Aceasta înseamnă regândirea modului în care ne structurăm parteneriatele cu sectorul privat în domeniul apărării. NATO a lucrat zeci de ani pentru a atinge interoperabilitatea între armatele naționale. Acum, trebuie să dezvolte interoperabilitatea cu ecosistemul de inovare transatlantic pentru a ne asigura securitatea pentru viitor.

În special, NATO trebuie să ajusteze mecanismele și procedurile pe care le-a construit și pe care s-a bazat timp de decenii pentru a dezvolta și achiziționa capacități de apărare. Planurile de apărare, ciclurile de achiziții și modelele de achiziție sunt importante și necesare pentru a proteja inovarea și a contribui la minimizarea riscurilor financiare. Dar acestea sunt, de asemenea, lungi, rigide și complexe. Ele pot fi un obstacol în calea inovării și un risc pentru securitatea noastră. Termenele noastre de achiziție sunt stabilite pentru achiziționarea de piese mari de hardware pe care le păstrăm timp de decenii. Noile aeronave pe care NATO le achiziționează acum pentru a înlocui flota învechită de aeronave ale sistemului de avertizare și control aerian vor fi operaționale abia în 2031. În domeniul tehnologiei informației, unde cerințele sunt diferite și se schimbă foarte rapid, procedurile mai flexibile sunt esențiale pentru a ne asigura că națiunile aliate și partenere primesc ceea ce au nevoie atunci când au nevoie – și nu peste cinci sau zece ani.

În același timp, pe măsură ce regândim parteneriatul nostru cu sectorul privat pentru a accelera inovarea, trebuie să rămânem în concordanță cu valorile noastre. Inovația tehnologică, în special în domeniul apărării, poate fi utilizată pentru a limita libertatea și pentru a controla și manipula oamenii. Aceasta este ceea ce fac concurenții noștri. Moscova și Beijingul nu fac față dimensiunilor etice importante în cursa lor pentru dezvoltarea și implementarea tehnologiilor. Dar NATO o face. Aceasta a integrat deja așa-numitele principii de utilizare responsabilă în toate strategiile sale privind tehnologiile emergente și perturbatoare, inclusiv IA, autonomia, biotehnologiile și ameliorările umane, spațiul și tehnologia cuantică. Aceste principii garantează că utilizarea acestor noi tehnologii este conformă cu dreptul internațional și respectă valorile noastre democratice. În loc să înăbușe inovarea, acestea o fac posibilă prin crearea unui mediu previzibil, demn de încredere și responsabil în care fiecare – inovatori, adoptatori, utilizatori finali și publicul nostru – se simte încrezător în utilizarea acestor tehnologii și în cooperarea reciprocă.

În perspectiva următorului Summit NATO de la Haga din iunie 2025, NATO își va continua activitatea de încurajare a dezvoltării inovațiilor revoluționare pe termen lung, necesare pentru a menține avantajul tehnologic al alianței. O nouă strategie de adoptare rapidă, care urmează să fie prezentată la Summit-ul de anul viitor, va oferi recomandări pentru a permite aliaților să raționalizeze procesele de achiziție și de achiziții publice, respectând în același timp principiile fundamentale ale echității, transparenței, integrității, deschiderii, concurenței și responsabilității care stau la baza achizițiilor și achizițiilor publice în mediul de apărare și securitate. Odată cu lucrările în curs privind această nouă strategie, alianța încearcă să includă întreprinderile mici și mijlocii care dezvoltă tehnologii decisive pentru luptă în mecanismele de achiziții ale NATO. Nevoile imediate apărute pe câmpul de luptă din Ucraina sunt lecții pe care NATO le ia în considerare pe măsură ce se pregătește pentru viitor.

În urmă cu o săptămână, mi-am încheiat mandatul de Secretar general adjunct al NATO și atribuțiile de campion al inovării în cadrul NATO. Privind în urmă, sunt impresionat de modul profund în care NATO s-a adaptat la progresele tehnologice într-o lume în schimbare rapidă. Pe măsură ce amenințările au evoluat și s-au multiplicat – pe uscat, pe mare, în aer, în spațiu și în spațiul cibernetic – la fel s-a întâmplat și cu răspunsul NATO, atât în lumea fizică, cât și în cea digitală. Părăsesc o alianță care se îndreaptă mai rapid către modalități noi, diferite și responsabile de inovare. Privind spre viitor, am încredere că acest lucru va menține NATO competitivă, valorile noastre în siguranță și zona transatlantică mai sigură – acum și pentru generațiile viitoare.

Articole recente

Cele mai citite

Lorem ipsum dolor sit amet, consectet adipiscing elit, sed do eiusmod tempor.

Sugestii

Exprimă-ți opinia!

Copyright © 2023. Mircea Geoana. Toate drepturile rezervate.

Accessibility Toolbar

Scroll to Top