„Ne îndreptăm spre summit-ul aniversar de 75 de ani de NATO pregătiți să facem ceea ce suntem meniți să facem: să protejăm libertatea a unui miliard de oameni” (interviu pentru Fox News)

Bine ați revenit la „Duminică seara în America”.

 

NATO a fost formată în urma celui de-al Doilea Război Mondial. Au fost încheiate acorduri de către țări pentru a se apăra reciproc de ceea ce se numea atunci o Axă a Răului. Trei forțe malefice s-au unit pentru a perturba ordinea mondială.

Țările se pot schimba pe parcursul istoriei, dar persistă confruntarea intre Bine si Rău, Libertate si Tiranie, o lume condusă de Statele Unite sau o lume condusă de alții.

Conform articolului 5 din Tratatul NATO, în cazul în care o națiune membră ar fi atacată, alți membri o vor ajuta pe aceasta. Acesta a fost invocat o dată după 11 septembrie 2001, iar națiunile membre au făcut ceea ce au spus că vor face: au venit în apărarea noastră.

NATO este mai mare acum. Invazia Rusiei în Ucraina, fără îndoială, a jucat un rol. Suedia și Finlanda au decis să se alăture, dar Ucraina nu este membră. Ucraina vrea să fie membră, dar nu este.  Ucraina este totuși un tampon între Rusia și alte state membre NATO. Ceea ce înseamnă că Ucraina poate fi un tampon între soldații noștri care luptă împotriva soldaților ruși în estul Europei.

Este adevărat că SUA nu este obligată prin Tratat să apere Ucraina, dar există convingerea că ajutând Ucraina să se apere ține SUA în afara unui război mai larg. Desigur, există și abordarea clasică potrivit căreia este corect să ajuți o națiune mai mică să se apere împotriva unui atac neprovocat, din partea unui agresor.

Congresul a adoptat recent un pachet care include și un ajutor financiar pentru Ucraina. Ca orice legat de Ucraina decizia a fost controversată. Ucraina ar putea pierde acest război fie și cu acest ajutor. Ucraina cu siguranță va pierde acest război fără acest ajutor.

A venit acest ajutor prea târziu?

Mircea Geoană, Secretarul General Adjunct al NATO, ni se alătură.

Bun venit, domnule Geoană, spuneți-ne punctul dvs. de vedere despre războiul din Europa de Est și dacă ajutorul pentru Ucraina a venit prea târziu?

 

Eram în Washington DC, în Senat, când legislația a fost adoptată. Desigur, întârzierea în adoptarea unei legislații atât de importante a creat un anumit impact pe câmpul de luptă, dar credem că acest lucru nu este decisiv.

Noi credem că, cu ajutorul tuturor aliaților și partenerilor Ucrainei, din NATO și în afara NATO, sprijinul SUA este aproximativ 50% din sprijinul agregat al aliaților pentru Ucraina și, așa cum am fost, probabil, prea optimiști acum câteva luni în urmă, la începutul contraofensivei, ar trebui să evităm, de asemenea, să fim prea pesimiști în acest moment.

Este un moment mai delicat pe câmpul de luptă, dar știm că, având ajutorul nostru și cu rezistența și curajul ucrainenilor,  aceștia vor fi capabili să reziste și, în cele din urmă, să învingă în acest război. Pentru că războiul lor este și războiul nostru. Așa cum ați spus foarte bine, de fapt, dânșii duc lupta noastră împotriva unui stat agresor.

De asemenea, să nu să uităm că alții – cum este cazul Chinei – urmăresc cum evoluează lucrurile în Ucraina, urmăresc în mod activ și trag învățăminte din ceea ce facem noi sau nu facem.

Dar sunt încrezător că Ucraina va învinge și cred că sprijinul nostru este binemeritat pentru această națiune curajoasă din Europa și, de asemenea, un exemplu pentru restul lumii.

 

Ați menționat ceva asupra căruia trebuie insistat. Americanii aud foarte des despre contribuțiile membrilor la cauza comună a NATO. Își intensifică alte țări din NATO eforturile? Ați menționat statistica de 50%, dar vreau să vă întreb dacă se implică mai mult în apărarea comună în cadrul NATO. In cazul particular al Ucrainei există percepția că America este singură, dar când vă aud vorbind realizez că este exact cum ar trebui să fie. Celălalte țări ajută și ele.

 

Așa este și, probabil, ar trebui să facem și noi o treabă mai bună în a comunica mai bine cu Congresul SUA, cu opinia publică americană, cu mass media internaționale din America.

Toate țările membre ale NATO susțin Ucraina. Vă dau un exemplu: Islanda. Ei nu au o armată și totuși pun la dispoziția NATO capabilitățile de transport, aeroportul.  Și asta este ceea ce se întâmplă, de la cel mai mic la cel mai mare aliat din NATO. Să nu uităm că există aproape 50 de națiuni, nu numai SUA, nu numai NATO, și alte națiuni sprijină Ucraina, din Indo-Pacific.

Națiuni care cred cu adevărat în democrație și în faptul că lupta Ucrainei este justă. Și când adunăm, nu doar sprijinul militar, ci și sprijinul macroeconomic și financiar pentru Ucraina. Și acesta înseamnă, de asemenea, bani. Vorbim și de asistență umanitară pentru Ucraina, sunt mulți refugiați acolo, sunt mulți oameni cu copii de care națiunile europene au grijă. Și asta costă bani. Așa că, per ansamblu, America joacă un rol foarte important, dar este departe de a fi singură. Fiecare dintre noi își face partea, fiecare dintre noi înțelege că aceasta este o luptă comună pentru libertate, pentru democrație și pentru norme, în această lume foarte complicată în care trăim.

 

Inainte de a vă lăsa să plecați, să încheiem într-o notă mai optimistă. Există și o competiție tehnologică. Ce face NATO, cum procedează NATO în această competiție menită a atrage și a păstra cele mai strălucite minți din domeniul tehnologiei?

 

Prezidez inovarea în NATO și noi doar valorificăm acest imens ecosistem de inovare din întreaga noastră mare Alianță și, de asemenea, al partenerilor noștri. Vedeți semnele din spatele meu, acum sunt la Universitatea Purdue, una una dintre cele mai importante universități din domeniul ingineriei.

Ieri, am fost la MIT în Boston. Avem peste 140 de locuri diferite pe teritoriul Alianței noastre în care se inovează pentru securitatea și libertatea noastră.

 

NATO este, de asemenea, prima organizație din lume care a creat și operează NATO Innovation Fund, primul fond suveran multinațional de capital de risc. In NATO, 32 de țări, acum cu Suedia cel mai recent membru, reprezintă 50% din PIB-ul global. Cheltuielile de apărare ale NATO reprezintă peste 50% din totalul lor la nivel global. NATO reprezintă o forță formidabilă. De aceea NATO este atât de importantă.

75 de ani de când Părinții noștri Fondatori, Dumnezeu să le binecuvânteze sufletele, au avut geniala idee de a crea NATO.

Ne îndreptăm spre Summit-ul de la Washington din iulie și suntem pregătiți să continuăm să facem ceea ce suntem meniți să facem: protejăm libertatea, 1 miliard de oameni, acesta este misiunea marii noastre Alianțe.

 

Interviu preluat și tradus de AICI

Articole recente

Cele mai citite

Lorem ipsum dolor sit amet, consectet adipiscing elit, sed do eiusmod tempor.

Sugestii

Exprimă-ți opinia!

Copyright © 2023. Mircea Geoana. Toate drepturile rezervate.

Accessibility Toolbar

Scroll to Top