Siguranța persoanelor, o prioritate NATO
Au trecut mai mult de 200 de zile de la invazia ilegală a Ucrainei de către trupele Federației Ruse, iar din nefericire, barbarismul acestui act de agresiune neprovocat atinge cote din ce în ce mai îngrijorătoare.
Suntem într-un moment în care “oboseala războiului” e combătută de veștile bune ale contraofensivei ucrainene. În acest caz, confruntați cu amenințările vieții de zi cu zi, tindem să uităm de tragedia de la granițele noastre și să privim conflictul ca pe un șir de hărți hașurate și cifre reci.
Pentru a pune puțin lucrurile în context, aș vrea să vă prezint câteva date extrase din raportul Comisarului ONU pentru Drepturile Omului. De la începutul acestui conflict, au fost confirmate 13.477 de victime în rândul civililor, dintre care 5.587 de morți și 7.890 de răniți.
Dezastrul umanitar nu se oprește aici, un raport similar al UNICEF demonstrează că 7,5 milioane de copii din Ucraina sunt în situația să le fie puse în pericol, zilnic, siguranța și viața. Dincolo de amenințarea directă, valul de migrație, generat de fuga ucrainenilor din calea războiului, a generat o creștere exponențială a traficului de carne vie, atât pe teritoriul țării lor, dar mai accentuat în zonele unde aceștia s-au refugiat. O cercetare a Thomas Reuters și OSCE arată că, în mediul online, se vede o creștere între 300% și 600% a cererii de servicii sexuale ce vizează persoane din Ucraina. Aceasta este cauzată de elementul infracțional ce, zilnic, racolează și forțează femei și copii să devină lucrători sexuali.
Această dramă nu se oprește aici. Potrivit raportului Departamentului de Stat al SUA, între 900.000 și 1.600.000 de ucraineni, dintre care 260.000 de copii, au fost deportați în zone din estul îndepărtat al Rusiei. Mai mult, există nenumărate sesizări despre copii ce au fost separați de părinții lor de către autoritățile ruse și apoi trimiși în orfelinate spre adopție.
Dincolo de crimele de război, deja documentate în prima parte a conflictului, raportul universității Yale, care a realizat o hartă a centrelor de detenție din regiunea Donetsk, arată cum, în prezent, există 21 de tabere de triere, interogare și detenție. În aceste centre de concentrare, operate de armata rusă sau de separatiști, sunt trimise elementele “neprietenoase” și prizonierii de război. Mai mult, același raport arată cum, în numeroase zone, există elemente ce ar sugera prezența unor gropi comune. Cel mai bun exemplu este cel al coloniei corecționale Volnovakha 120, din apropierea orașului Olenivka. Aici se poate observa, în imaginile din satelit, o mare arie de pământ răscolit. Tot această infamă colonie a raportat moartea a 53 de prizonieri de război, în urma unei explozii.
Condițiile din aceste tabere sunt greu de imaginat. Din puținele persoane reținute, ce au fost apoi eliberate, au venit informații cum că numeroase drepturi de bază le sunt refuzate prizonierilor, aceștia nu au acces la condiții umane, le este refuzată asistența medicală, sunt subnutriți și le este limitat accesul la apă potabilă. Raportul Yale conchide, în urma interviurilor, că aceste relatări, coroborate cu numeroase sesizări de cazuri de abuz fizic și psihic, șocuri electrice și alte mijloace de interogare violente, constituie, de facto, elemente de tortură interzise de toate convențiile internaționale.
Toate aceste atrocități nu fac decât să ne aducă aminte de ororile celui de-al Doilea Război Mondial și de imagini cu lagărele de concentrare și exterminare pe care le consideram închise în cele mai sumbre pagini ale cărților de istorie.
Nu mai putem vorbi doar de invazia ilegală a Ucrainei de către Federația Rusă și de problemele de securitate pe care le ridică, la nivelul statelor europene, ci trebuie să abordăm problema siguranței personale a tuturor locuitorilor.
Consiliul Nord Atlantic urmăreste aceste evoluții cu extremă îngrijorare, iar împreună cu Irene Fellin, reprezentantul special al Secretarului general pentru agenda vizând Femeile, Pacea și Securitatea, am încurajat, în cadrul sesiunii de săptămâna trecută, implementarea cât mai rapidă și cuprinzătoare a politicii comune pentru siguranța persoanelor, pe care aliații au inclus-o în noul Concept Strategic, adoptat la Summit-ul de la Madrid.
Siguranța nu se oprește la integritatea granițelor, ci la combaterea tuturor amenințărilor ce pun în pericol fiecare locuitor al țărilor noastre, deschide ușile pentru crearea unei lumi în care oamenii pot să stea fără frică, știind că forța dreptului este mai presus decât dreptul forței.