Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, a ținut vineri, 30 iunie 2023, un discurs în fața studenților,  personalului didactic militar și civil din cadrul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” și Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, intitulat „Putere și Securitate Națională în Era Marii Transformări”.

Cu acest prilej, înaltul oficial a apreciat că „rezultatele din România de la Evaluarea Națională sunt suficient de dure” și a exprimat speranța ca ele „să reprezinte un semnal de alarmă pentru noi toți.”

„Mă bucur să văd că aici la Sibiu vin tineri din toată țara, din toate mediile sociale și că le oferiți, prin educația de excepție de aici, o adevărată arhitectură a oportunităților pentru cei mai tineri dintre noi. Cei mai buni dintre noi se află adesea acolo unde nu le oferim o astfel de șansă. 

Într-o universitate este foarte potrivit să vorbim sincer despre educație. Nu există țară de succes în istoria umanității care să nu fi avut un sistem de educație performant. Cărțile de istorie ne indică cu precizie că cele care au investit în educație sistematic, tenace, generație după generație au fost națiunile care au putut să se autodepășească. Să iasă din capcana veniturilor mijlocii. Să facă saltul în grupul îngust și greu de accesat al națiunilor dezvoltate și prospere ale lumii. 

România nu face excepție. Nicio țară nu se poate dezvolta pe termen lung dacă nu are la fundația sa un sistem de educație performant, echitabil, dacă nu investim în oamenii noștri de-a lungul întregii lor vieți”, a spus Secretarul General Adjunct al NATO.

Mircea Geoană a apreciat că, având „o tradiție de peste un secol, Academia Forțelor Terestre continuă să pregătească tinerii ofițeri ai Armatei Române.” 

„Nicolae Bălcescu ar fi fost mândru să vadă instituția ce-i poartă numele devenind un centru recunoscut de educație si leadership militar în NATO, precum West Point, în Statele Unite, sau Scoala Militară Specială de la Saint-Cyr, unde cei mai buni studenți ai acestei academii și ai altor instituții de educație militară românească ne fac cinste și se pregătesc să slujească Patria și Alianța noastră”, a punctat înaltul oficial NATO.

Secretarul General Adjunct al NATO a efectuat o vizită oficială la Sibiu, o cazie cu care a vizitat și Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est al NATO și s-a întâlnit cu militarii din cadrul Grupului NATO de luptă, care se află la Centrul Național de Instruire de la Cincu (jud. Brașov). 

              Pe agenda Secretarului Adjunct al NATO s-a aflat și participarea la diferite evenimente din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

Pentru mai multe informații accesați Twitter, Facebook, Youtube și LinkedIn.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *