Biografie

MIRCEA GEOANĂ

Secretar General Adjunct al NATO

Fondatorul Institutului Aspen România

Fost Președinte al Senatului României

Fost Președinte al Partidului Social Democrat

Mircea Geoană este Secretarul General Adjunct al NATO începând cu 17 octombrie 2019, fondatorul Institutului Aspen România și o personalitate proeminentă internațională. A făcut parte din Boardurile Aspen Institute SUA, Aspen Germania și Aspen Italia.

Mircea Geoană a candidat pentru Președinția României în 2009. În cadrul unor alegeri fără precedent, a primit 49,6% din voturi.

A fost președinte al Senatului României între decembrie 2008 și noiembrie 2011 și președinte al Partidului Social Democrat din 2005 până în 2010.

Înainte de cariera sa politică, Mircea Geoană a avut o activitate diplomatică de succes. A fost numit ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Statele Unite ale Americii la vârsta de 37 de ani, în februarie 1996, fiind cel mai tânăr ambasador din corpul diplomatic românesc. Din 2000 până în 2004, Mircea Geoană a fost Ministrul Afacerilor Externe al României. De asemenea, a fost președinte în exercițiu al OSCE în 2001, iar în 2005 a fost reprezentantul personal al președintelui OSCE în exercițiu pentru Georgia.

Mircea Geoană este membru fondator al Clubului Harvard România – Republica Moldova și al Asociației foștilor studenți ai E.N.A. (Ecole Nationale d’Administration).

Absolvent al Institutului Politehnic și, respectiv, Facultatea de Drept de la Universitatea din București, Mircea Geoană a absolvit în 1992 „Ecole Nationale d’Administration” din Paris, Franța. A absolvit în 1999 programul de leadership executiv al Grupului Băncii Mondiale la Harvard Business School. Este doctor în economie mondială la Academia de Studii Economice din București.

Mircea Geoana a ținut cursuri la universități majore și think – tank-uri de prestigiu: Sorbona, Harvard, Georgetown, Yale, CUNY, Universitatea din Pittsburg, CSIS, Consiliul Atlantic, GMF, Chatham House, Policy Network, Fundația Friedrich Ebert și este un contributor la New York Times , International Herald Tribune, Atlanticul, Frankfurter Allgemeine Zeitung, El Pais. De asemenea, a fost invitat pe probleme de politică externă la CNN, BBC, PBS, Bloomberg, TV5, Fox Business, ZDF.

Este autorul mai multor cărți: „Politica externă românească la începutul secolului XXI“, „America, Europa și a România”, „Modelul social românesc : drumul către o nouă Românie „,” Încredere”, cea mai recentă fiind „Bătălia pentru viitorul României. Gândurile unui român la vârful NATO.”, publicată la finalul anului 2023.

Mircea Geoană a fost decorat în decembrie 2000, Comandant al Ordinului Național „Steaua României”, a primit “Legiunea de onoare” în 2002 (Franța) și „Stella della Soliedarita” în 2013 (Italia).

Născut pe 14 iulie 1958, Mircea Geoană este căsătorit cu Mihaela. Au doi copii, Ana Maria și Alexandru.

Fluent în engleză, franceză, spaniolă și italiană.