Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat joi, 22 februarie 2024, în cadrul conferinței „Agri Trade Summit 2024”, că problema securității economice ar trebui gestionată de către „un oficiu comun între președinție și guvern”.

               „Toate țările din Europa și din NATO au găsit o formula instituțională pentru a adresa coerent problema securității economice. Din experiența mea instituțională în România, cred că securitatea alimentară,  securitatea energetică, securitatea cibernetică, securitatea lanțurilor de aprovizionare, accesul la tehnologii și la rezerve strategice,  ar trebui gestionate de o manieră coerentă la nivelul  unui oficiu comun între președinție și guvern. Un oficiu de securitate economică”, a spus Mircea Geoană.

               Înaltul oficial consideră că „a lucra separat în CSAT și guvern este  nefuncțional”. „Securitatea țării este indivizibilă și zona executivă a țării trebuie să lucreze împreună în acest domeniu”, a punctat el. 

              În altă ordine de idei, Mircea Geoană consideră  că „în România ar trebui să încetăm să mai vorbim despre agricultură și să începem să vorbim despre agroindustrie”. 

             „Agroindustria face parte dintr-un proces mai larg de renaștere industrială a României și a suveranității în domeniul agroalimentar și al energiei. În toată Europa, în America, în Canada, în țările din Europa și din lumea dezvoltată se vorbește tot mai mult despre această nevoie de a modifica modelul industrial. Agricultura este un domeniu specific, dar agroindustria face parte din modelul industrial renăscut al României noastre”, a spus Mircea Geoană. 

                 În context, Secretarul General Adjunct al NATO a apreciat că „integrarea europeană a Ucrainei va crea bulversare în domeniul agriculturii”, motiv pentru care „România trebuie să fie pregătită ca interesele noastre agroindustriale să nu fie afectate”.

                „De asemenea, venirea Republicii Moldova către UE este un lucru foarte bun pentru România, pentru că un spațiu agroindustrial comun, între cele două țări atât de apropiate, reprezintă un element pozitiv pentru ambele”, a punctat înaltul oficial. 

Pentru informații suplimentare accesați Twitter, Facebook, Youtube și LinkedIn.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *