Comunicat SGA NATO Mircea Geoană în comunitățile românilor din SUA

Dl. Mircea Geoană s-a întâlnit cu comunitățile românilor din Los Angeles, San Francisco și Washington (SUA).

Trei soluții pentru cuplarea masivă a României cu Diaspora

„România are nevoie să se cupleze organic cu masiva sa Diasporă, inclusiv cu cei 1,5 milioane de basarabeni care au dublă cetățenie, iar ca acest lucru să se întâmple trebuie făcute trei lucruri”, a declarat dl. Mircea Geoană, Secretarul General Adjunct al NATO, cu prilejul vizitei oficiale în SUA, pe care a efectuat-o în perioada 3-14 mai.

Cu acest prilej, dl. Mircea Geoană s-a întâlnit și cu comunitățile românești din Los Angeles, San Francisco și Washington.

În capitala SUA, Washington D.C., a avut loc dezbaterea intitulată „Parteneriatul strategic România – SUA. Perspective, Ambiții, Orizont 2030”, în cadrul căreia dl. Geoană a vorbit despre cum trebuie Statul român să îmbunătățească relația cu românii plecați în străinătate.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Proiectul România 2030, în parteneriat cu New Economy Trust (NET), Romanians of DC și Federation of Romanian-American Organizations (FORA).

Potrivit d-lui Mircea Geoană, primul lucru care trebuie făcut este „să reinvestim în păstrarea identității românilor plecați de afară”.

„Mulți vor decide să rămână afară. Și nu ne este indiferent dacă a doua sau a treia generație de români din Europa, în principal, dar și din America, uită limba română, uită că sunt parte dintr-o singură națiune română, nu au acces sau prețuire pentru cultura română, pentru civilizația noastră, pentru istorie”, a punctat Mircea Geoană. 

În opinia sa, „trebuie sprijinit rolul limbii române, investit în școli în limba română”. 

„Școli în bisericile românești, școli de duminică. În Spania este un program prin care se introduce limba română în școlile spaniole. Foarte mulți români de acolo cred că Statul român trebuie să reinvestească în lectori și în catedre de limbă română. Cred că trebuie să facem mult mai mult pentru a păstra legătura cu națiunea română și acest lucru este o precondiție ca noi să putem să avem o un viitor bun pentru români”, a adăugat dl. Mircea Geoană.

În al doilea rând, a subliniat dl. Geoană, trebuie găsită „o formulă de recirculare a talentului.” 

„Chiar dacă nu decizi să vii acasă, să găsim un mecanism prin care care să sprijinim dorința masivă a celor plecați de a da ceva înapoi țării. Poate câteva idei, poate o vacanță acasă, un medic care vrea să opereze, un profesor care vrea să predea, un om de afaceri româno- American care vrea să mentoreze un tânăr antreprenor de acasă”, a explicat Mircea Geoană.

El a promovat ideea construirii unei platforme digitale, care „să pună cap la cap cererea cu oferta”, idee „bine primită în Los Angeles și San Francisco.

În al treilea rând, apreciază Mircea Geoană, trebuie găsite „mecanisme pentru a încuraja repatrierea comunităților românești.” 

„Dacă s-ar întoarce 10-20% din Diaspora românească, cea de-a cincea cea mai mare diasporă din lume, dacă vom găsi soluții și se pot găsi, de la facilități fiscale, la formule de echivalare a diplomelor copiilor. Se pot găsi formule pentru a încuraja de o manieră mai sistematică acest proces”, a explicat el.

„Încă o dată: cine vrea să vină, perfect, cine nu vrea să vină să contribuie, dar măcar să ne păstrăm tradiția și identitatea națională”, a conchis dl. Geoană.

La Los Angeles, Secretarul General Adjunct al NATO a acceptat invitația lui Alex Popa și a Fundației „Friends of Romania” de a se întâlni cu comunitatea românescă de pe Coasta de Vest a SUA. „Studenți, profesori, medici, cercetători, oameni de afaceri, magistrați sau artiști – un evantai de românce și români de succes, care își poartă Patria în suflet și sunt gata să se implice în destinul națiunii române”, a scris dl. Mircea Geoană pe Facebook.

La San Francisco, el s-a întâlnit cu profesioniștii si antreprenorii români de mare succes din Silicon Valley. „Reușitele lor profesionale și dorința de a transfera acasă cunoștințele si experiențele acumulate în cel mai mare ecosistem de inovare din lume reprezintă o uriașă oportunitate pentru Romania. Sunt hotărât să o fructificăm pe deplin”, a punctat dl. Geoană.

Secretarul General Adjunct al NATO a vizitat și prestigioasa universitate Stanford, unde, pe lângă o întrevedere cu ambasadorii tech și reprezentanții corpului consular din statele aliate și partenere NATO, a avut o întâlnire cu cercetătorul român Sergiu Pașca,  director al Programului de Organogeneză a creierului uman din cadrul Stanford Neuroscience Institute. 

„Un român despre care nu ar ajunge o zi întreagă să vorbim. Sergiu este dedicat cercetărilor în domeniul bolilor neuropsihiatrice, iar laboratorul său este pionier în aplicarea tehnologiilor neuronale organoide, forțând în fiecare zi limitele biotehnologiei și inovației. 

Povestea lui și a tuturor celor ce activează în cadrul Universității Stanford și fac istorie în Silicon Valley mă fac să mă simt ca un vizitator al Florenței în perioada Renascentistă. 

Sunt impresionat de acest conflux al ideilor noi și curajoase și mândru de faptul că românii noștri sunt vârful de lance al inovației mondiale” a punctat Mircea Geoană pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, el a vizitat sediul global al Google din Silicon Valley, prilej cu care s-a întâlnit cu patru dintre românii care ocupă funcții de mare responsabilitate în companie: Cristina Bita, Dan Ardelean, Emanuel Taropa și Mircea Oancea.

Tot la San Francisco, dl. Geoană a revenit la Casa Română, unul dintre cele mai importante centre culturale și spirituale ale românilor din zona San Francisco. 

„Construită prin donațiile românilor din Silicon Valley și Bay Area, Casa Română poate și trebuie să devină un model de promovare a limbii, culturii și credinței românești în toată lumea. Case care să adune împreună românii și care să aducă respectul străinătății față de România și de națiunea română”, a scris el pe pagina sa de Facebook.

La Washington, în afară de întâlnirea cu Romanians of DC și Federation of Romanian- American Organizations (FORA), Secretarul General Adjunct al NATO a revenit „cu mare bucurie în Parohia Sfântul Andrei din apropierea Washingtonului.”

 „Părintele Cosmin Antonescu și o comunitate românească foarte unită construiesc o spectaculoasă nouă Biserică, o adevărată Moldovița de pe Potomac, pe tărâm american. Prin credință, limbă și cultură românească, rămânem o Singură Națiune, oriunde viața și destinul ne-ar purta”, a punctat Mircea Geoană.

Pentru mai multe informații, fotografii și video accesați Twitter, Facebook și Instagram.

Accessibility Toolbar

Scroll to Top