Declarația Secretarului General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, la finalul Reuniunii miniștrilor de Externe din NATO, miercuri, 29 noiembrie 2023:
„Bună ziua!
Am încheiat de curând a doua reuniune informală a miniștrilor de Externe din NATO, aici, la sediul din Bruxelles. O discuție importantă, într-un moment în care ne confruntăm cu o serie de provocări stringente de securitate, conflicte deschise în mai multe zone ale Globului. Bineînțeles, am început discuțiile cu elementul central de preocupare a Alianței noastre: postura NATO de descurajare și apărare a întregului teritoriu aliat.
Continuăm împreună cu liderii noștri militari să punem în aplicare planurile de apărare, pentru a atinge un nivel optim de executabilitate a acestora, până la Summitul de la Washington, inclusiv în zona de interes a Mării Negre și a României.
Am avut, de asemenea, prima sesiune a Consiliului NATO- Ucraina în formatul miniștrilor de Externe, alături de ministrul Dmitro Kuleba. Discuțiile au vizat, într-o mare măsură, contextul de securitate din Marea Neagră. Ministrul ucrainean a prezentat în detaliu situația de pe linia frontului și din zona Mării Negre.
Vom avea, fără îndoială, o iarnă dinamică din punct de vedere operațional pe câmpul de luptă. Rusia a adunat un stoc important de rachete înainte de iarnă și vedem deja atacurile Kremlinului împotriva rețelelor electrice și a infrastructurii energetice a Ucrainei, în încercarea, și în această iarnă, de a lăsa Ucraina în întuneric și în frig.
Din păcate, aceste atacuri vor continua. Salut, așadar, eforturile Aliaților de a continua să consolideze apărarea antiaeriană a Ucrainei, dar și a întreg flancului estic al NATO. Săptămâna trecută, 20 de aliați au convenit să formeze o coaliție de apărare antiaeriană pentru Ucraina. Acest lucru va ajuta la protejarea forțelor armate și a orașelor Ucrainei și va spori și interoperabilitatea și nivelul de pregătire a forțelor din NATO.
În egală măsură, salut din nou deschiderea în România a unui centru de instruire F-16 pentru piloții aliați și ucrainieni. Acest centru va oferi o bază importantă de instruire și pentru piloții noștri, susținând eforturile de antrenare și modernizare a Forțelor Aeriene Române.
Este foarte clar că, în această clipă, există un război al voinței, un război al rezistenței, un război al anduranței. Rusia a trecut la o economie de război în încercarea de a susține acest război prelungit.
De aceea, continuăm discuțiile despre creșterea capacității de producție a industriei de apărare în spațiul euroatlantic și sper să vedem elemente concrete și în țările din estul și sud-estul Alianței.
Este important, în acest context, să continuăm dialogul cu industria de apărare și cu actorii complementari din sectorul privat, pentru a atrage investiții în zonele de importanță strategică pentru Alianță, inclusiv în zona Mării Negre, inclusiv în România.
Vorbind de Marea Neagră, operational, avem o veste bună: ucrainienii au reușit, cu sprijinul nostru, să zădărnicească blocada maritimă a Rusiei în zona Mării Negre. Această evoluție facilitează transportul maritim și libertatea de navigație pe coridorul umanitar din Marea Neagră. Peste 100 de vase au tranzitat acest coridor, asigurând transportul a 5,5 milioane de tone de grâne. Coridorul terestru prin România și pe Dunăre, în continuare către piețele internaționale, rămâne în continuare esențial.
Salutăm și sprijinul pentru Ucraina, inclusiv din punctul de vedere al reconstrucției acestei țări, în timpul și după terminarea conflictului. Germania a anunțat organizarea unei conferințe de donatori pentru sprijin financiar în luna iunie anul acesta, pentru că sprijinul economic și financiar merge mână în mână cu cel militar.
De asemenea, am oferit recomandări cu privire la reformele prioritare ale Ucrainei. Parcursul euroatlantic al acestei țări trebuie să fie susținut de reforme clare în lupta împotriva corupției, în consolidarea statului de drept și în sprijinirea drepturilor omului și a drepturilor minorităților. Un subiect care știu că îi interesează și pe români și îi afectează în mod direct.
Am avut, de asemenea, o sesiune ministerială dedicată situației din Balcanii de Vest. Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE, a fost alături de noi. Statele Unite și alți aliați au salutat contribuția importantă a României pentru stabilitatea în regiune, nu doar în zona Mării Negre, dar și în zona Balcanilor. România contribuie cu aproape 500 de militari pentru rezerva strategică a forțelor NATO din Kosovo și pentru operațiunea UE ALTHEA din Bosnia și Herțegovina.
Miniștrii de Externe aliați și- au exprimat îngrijorarea cu privire la războiul din Orientul Mijlociu. Salut, la rândul meu, alături de Secretarul General, prelungirea pauzei în ostilitățile dintre Israel și Hamas și sperăm că va fi posibil ca aceasta să se prelungească pe o durată cât mai lungă și pentru a vedea o dezescaladare a situației și o dezescaladare a riscurilor la nivel regional.
Am discutat, bineînțeles, și despre provocările care provin din vecinătatea sudică a NATO, pentru că Summit-ul de la Washington, din iulie anul viitor, bate la ușă. Am început să pregătim acest summit. Miniștrii de Externe vor reveni cu privire la acest subiect. Suntem convinși că vom avea de prevenit multe crize.
Vom continua să luptăm nu doar împotriva agresivității sporite a Rusiei, dar și împotriva terorismului și pentru a asigura stabilitate, securitate și liniște în întreg spațiul nord atlantic.
Provocările pe care le avem în fața noastră sunt, evident regionale, multiregionale, dar sunt și globale. De aceea va trebui să lucrăm mult mai strâns cu partenerii noștri din Europa, din Orientul Mijlociu, dar și din Indo- Pacific, pentru că acolo avem parteneri democratici, care susțin valorile noastre și interesele noastre politice, economice și de securitate.
Pentru că vorbim foarte mult, și știți cât de mult țin la subiectul inovației tehnologice, mă bucur că Aliații au aprobat prima strategie pentru quantum computing a NATO, după cea pentru inteligența artificială. Suntem foarte, foarte interesați să vedem că aceste tehnologii consolidează securitatea, capacitățile noastre, ne afectează modul de organizare a societății umane și minimizează riscurile care vin din partea acelorași tehnologii.
În marja acestei reuniuni ministeriale am avut întâlniri bilaterale, împreună cu Secretarul nostru General, cu Secretarul de Stat, Antony Blinken, cu David Cameron, Secretarul de Stat al Marii Britanii și, evident, cu Dmitro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei.
Așadar, în două zile de muncă și discuții consistente, aducem spre final un an foarte complex, care a adus în prim-plan noi conflicte majore, instabilitate în vecinătatea noastră. Vreau să vă transmit de aici, de la sediul NATO din Bruxelles, că NATO rămâne vigilent și perfect capabil să gestioneze situația de securitate, indiferent de geografia din care ar putea veni aceasta. Suntem pregătiți să apărăm în continuare întreg teritoriul aliat.”
Informații suplimentare puteți obține la tel. 0729.729.510 (Silviu Sergiu) sau accesând Twitter, Facebook, Youtube și LinkedIn.