Mesajul Secretarului General Adjunctă al NATO, Mircea Geoană, cu prilejul împlinirii a 2 ani de război al Rusiei împotriva Ucrainei.

„Se împlinesc astăzi doi ani de când Rusia a lansat invazia brutală împoriva Ucrainei. O zi neagră în istoria Europei.

Când tancurile rusești au trecut granița, misiunea  lor era să șteargă Ucraina de pe hartă. În zilele și săptămânile care au urmat, Putin se aștepta ca Kievul să cadă. Se aștepta ca Ucraina să se prăbușească. S-a înșelat.

În schimb, poporul ucrainean a ripostat. Mulți s-au temut că ar putea pierde, dar în schimb a oprit înaintarea Armatei ruse, forțând-o să se retragă.

De atunci, Ucraina a provocat pierderi grele forțelor rusești. A recucerit jumătate din teritoriul confiscat de Rusia în primele zile de după invazie. Și a alungat Marina rusă din zone vaste ale Mării Negre. Acestea sunt victorii însemnate. Și cea mai mare victorie este că Ucraina rămâne o țară mândră, suverană și independentă.

Dar poporul ucrainean plătește un preț greu. În fiecare zi, se confruntă cu atacuri nediscriminatorii din partea artileriei, rachetelor și dronelor rusești. Zeci de mii de ucraineni și-au pierdut viața. Spitale, școli și case au fost distruse. Nenumărați copii au fost răpiți. Violența sexuală este folosită ca armă de război.

Dar Ucraina continuă să lupte, hotărâtă să învingă. Și NATO este hotărâtă să o sprijine.

Aliații NATO au oferit asistență fără precedent, de la arme antitanc și drone, până la F-16, HIMARS și muniție de artilerie. Sprijinim și alte nevoi imediate și pe termen lung. Contribuim la creșterea interoperabilității forțelor armate ucrainene cu NATO. Aducem Ucraina mai aproape de NATO, acolo unde această națiune mândră și curajoasă aparține de drept.  

Am înființat un Consiliu NATO- Ucraina și am eliminat necesitatea unui plan de acțiune pentru aderare. Toți Aliații sunt de acord că Ucraina va deveni membră a marii noastre Alianțe.

Deoarece împărtășim valori comune și un interes comun de a ne asigura că Ucraina rămâne independentă, suverană și capabilă să își aleagă propria cale. 

Putin a crezut că poate dicta viitorul Ucrainei. Ucraina a spus clar că doar ea va face această alegere. Și această alegere este pentru libertate, pentru independență. Această alegere este penrtru un viitor ca parte a familiei euro-atlantice. 

Cred în Ucraina. Cred în NATO. Și cred că împreună putem asigura un viitor mai sigur pentru noi toți și pentru marele popor ucrainean. 

NATO este alături de Ucraina și de poporul ucrainean.”

Informații suplimentare puteți obține accesând Twitter, Facebook, Youtube și LinkedIn.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *