Declarația Secretarului General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, după reuniunea NATO la nivel de miniștri ai Apărării, desfășurată la Bruxelles, vineri, 16 iunie 2023:
„Am încheiat în urmă cu puțin timp o reuniune a miniștrilor apărării din NATO extrem de importantă. Două zile de discuții intense privind pregătirea Summitului NATO de la Vilnius, de la jumătatea lunii iulie.
În primul rând, am avut în vedere modernizarea și consolidarea posturii NATO de apărare și descurajare.
Am abordat, de asemenea, subiectul important al întăririi bazei industriale de producție militară și de apărare transatlantică și, bineînțeles, sprijinul nostru pentru Ucraina.
Prima sesiune a fost cea în formatul Comisiei NATO-Ucraina, cu participarea ministrului de Apărare al Ucrainei, Oleksii Reznikov, și a Înaltului Reprezentant al UE, Josep Borell.
Conform ultimelor informații, forțele ucrainiene au intensificat operațiunile de-a lungul liniei de front și fac progrese constatante, dar se confruntă cu un teren dur, trupe rusești bine fixate în teatru și lupte aprige.
Aliații au promis, în același context, un sprijin sporit prin pachetul cuprinzător de asistență al NATO, aducând contribuții și angajamente care, împreună, vor reprezenta o contribuție importantă la reziliența Ucrainei pe termen scurt, mediu și lung.
Așteptarea noastră la nivelul conducerii Alianței este ca Summit-ul de la Vilnius să stabilească o viziune pentru viitorul Ucrainei, o țară puternică, independentă și democratică, un membru al familiei euroatlantice.
În acest sens, lucrăm la stabilirea unui Consiliu NATO- Ucraina, unde Ucraina ar fi egală cu aliații NATO în jurul aceleiași mese, iar Kievul ar fi consultat și am decide împreună asupra problemelor de securitate de interes comun.
Ambiția noastră e să avem prima ședință a noului Consiliu NATO- Ucraina la Vilnius, cu președintele Zelenski alături de liderii noștri. Acest lucru ar aduce Ucraina mai aproape de NATO din punct de vedere politic și ar avea un efect important și asupra securității Republicii Moldova și a bazinului Mării Negre în general.
Din păcate, nu știm când acest război se va termina, dar atunci când se va întâmpla acest lucru, trebuie să punem în aplicare un cadru care să asigure securitatea pentru viitor a Ucrainei, a Georgiei, a Republicii Moldova și să fim sigur că istoria nu se va repeta.
Tot la Summitul de la Vilnius vom lua, de asemenea, măsuri pentru a consolida propria postură de apărare și descurajare. Vom încheia procesul de transformare fundamentală pe care l-am început după ce Rusia a ocupat Crimeea în 2014.
Miniștrii de apărare ai NATO au avut azi o discuție extrem de importantă: cea mai importantă transformare a modului în care facem planificarea de apărare de după Războiul Rece. Conectăm pe deplin planificarea apărării noastre colective cu planificarea forțelor noastre, a capacităților noastre și a structurilor de comandă și control din NATO.
Ca rezultat al acestor eforturi comune, NATO va avea peste 300.000 de militari la un nivel superior de pregătire și gata să intervină în caz de necesitate. Ei vor fi susținuți de capabilități maritime și aeriene substanțiale.
Vreau să mulțumesc și României cu acest prilej pentru contribuțiile importante pe care le aduce și le va aduce în continuare la apărarea și securitatea Alianței noastre. Fiecare centimetru pătrat de teritoriu aliat, inclusiv teritoriul românesc, este de acum mult mai bine protejat împotriva oricărui pericol, din orice direcție ar veni acesta.
O discuție foarte importantă, de asemenea, s-a concentrat pe dimensiunea industrială pentru a răspunde nevoilor tot mai mari ale militarilor noștri și ale nevoilor noastre de apărare și descurajare, nu doar în timp de pace, dar și în timp de criză și chiar de război.
Am avut o primă întâlnire foarte productivă cu reprezentanții industriei transatlantice de apărare. O discuție foarte bună, pe care am avut-o și eu cu comisarul european Thierry Breton referitoare la modul în care putem susține dezvoltarea unei baze europene de apărare, inclusiv prin sprijin acordat întreprinderilor mici și mijlocii și de talie medie din ecosistemul NATO, inclusiv din țara noastră. Voi continua cu Thierry Breton și cu alți lideri la Paris, săptămâna viitoare, aceste conversații.
Salut participarea în premieră a Companiei Naționale Romarm la această reuniune și sper să fie un pas important pentru renașterea industriei de apărare a României.
Miniștrii noștri au revizuit planul de acțiune pentru producția de apărare a NATO cu măsuri concrete pentru a agrega cererea, pentru a transmite un mesaj către industrie și pentru a oferi, evident, interoperabilitatea și calitatea interacțiunilor din cadrul NATO.
Ne așteptăm ca aliații din NATO, la Vilnius, să își asume un angajament și mai ambițios pentru investițiile în apărare, cu 2% din PIB pentru cheltuieli de apărare ca prag, ca bază și nu ca plafon.
O ultimă discuție a fost cea a Grupului de planificare nucleară. Sunt provocări care sunt, evident, pe agenda Alianței noastre. NATO continuă să se adapteze la mediul de securitate, care este în continuă modificare. Continuăm eforturile noastre de a reduce riscul strategic pe care declarațiile iresponsabile ale Federației Ruse l-au adus din nou în atenția noastră.
Pe scurt, o întâlnire foarte importantă. Ultimul moment politic înainte de Summitul de la Vilnius, unde așteptăm ca liderii Alianței să ia decizii cu adevărat importante și să pregătească de pe acum Summit- ul din 2024 de la Washington.”
Pentru mai multe informații accesați Twitter, Facebook, Youtube și LinkedIn.